פנוציטופגה קנימורסוס (Capnocytophaga canimorsus) הוא חיידק גראם-שלילי המצוי ברוק של כלבים וחתולים. חיידק זה ידוע ביכולתו לחמוק ממערכת החיסון האנושית ולגרום לזיהומים מסכני חיים, במיוחד באוכלוסיה עם דיכוי חיסוני, אך לעתים גם באנשים בריאים. זיהום ב-C. canimorsus תואר לראשונה בשנת 1976, ומאז דווחו מקרים נוספים עם סיבוכים הנעים בין קלים לחמורים. בתיאור מקרה מוצג זיהום חמור ב-C. canimorsus באדם בריא, שהתקדם במהירות לשוק ספטי ואי ספיקת איברים.
עוד בעניין דומה
בתיאור מקרה שפורסם לאחרונה בכתב העת The American Journal of Case Reports, מתועד מקרה של גבר בן 63, ללא רקע רפואי משמעותי, שפיתח זיהום חמור בעקבות חשיפה לרוק של כלב. המטופל פנה לטיפול רפואי בשל חולשה, עייפות ובלבול.
בבדיקה התגלה פצע בגפה הימנית התחתונה, שלדבריו לוקק על ידי כלבו. בתרביות דם ובאמצעות ספקטרומטריית מסה זוהה C. canimorsus כגורם הזיהום. החולה פיתח במהירות שוק ספטי עם כשל רב-מערכתי, כולל אי ספיקת כליות ואי ספיקת כבד והפרעות בקרישת הדם. התחלת טיפול אמפירי מוקדם באנטיביוטיקה רחבת טווח, עוד לפני זיהוי מקור הזיהום, הובילה לשיפור קליני.
לסיכום, המקרה מדגיש את הפוטנציאל להתפתחות סיבוכים חמורים בעקבות זיהום ב־C. canimorsus גם בקרב אנשים בריאים ואת הצורך בזיהוי מוקדם ובתחילת טיפול מיידי במקרים של חשיפה אפשרית לרוק כלבים, במיוחד כאשר מתפתחים סימנים קליניים של ספסיס.
מקור:
תגובות אחרונות