23% מהילדים בגילאי 2-5 בארה"ב סובלים מעודף משקל ו-9% מהשמנת יתר, עם עלייה ל-34% ו-17% בהתאמה בגילאי 6-11. בסביבה המעודדת השמנה, נסיונות למניעה ראשונית של השמנת ילדים לא צלחו בדרך כלל. כוח המשימה האמריקאי לשירותי מניעה קרא למחקרים על התערבויות התנהגותיות בקרב ילדים מתחת לגיל 5.
עוד בעניין דומה
התערבויות מבוססות הורות קשובה מראות סימנים מעודדים למניעת השמנה בגיל הרך, אך קיימים מעט מחקרים הבוחנים תוצאות לטווח ארוך. התערבויות התנהגותיות לטיפול בהשמנת ילדים השיגו הצלחה מוגבלת. מניעה ראשונית היא רצויה, אך לא ידוע אם יעילות ההתערבות יכולה להישמר לאורך זמן.
במחקר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics ונערך במרכז רפואי בארה"ב, החוקרים ביקשו לבחון את ההשפעה של התערבות שתוכננה למניעה ראשונית של השמנה, שנעשתה עד גיל שנתיים, על תוצאי המשקל עד גיל 9 שנים.
המחקר בוצע ב-Penn State Milton S. Hershey Medical Center, הרשי, פנסילבניה. הוא נערך כתצפית אורכית של ניסוי קליני אקראי אשר השווה התערבות הורות קשובה להתערבות בטיחות בבית (ביקורת) בקרב צמדי אמהות-ילדים שילדו לראשונה והשלימו הערכה בגיל 3 שנים עם מעקב עד גיל 9 שנים.
ההתערבות בוצעה כך: אחיות מחקר ערכו ארבעה ביקורי בית במהלך הינקות וביקורים במרכז המחקר בגילאי שנה ושנתיים, בסך הכל פחות מעשר שעות מגע. תכנית ההורות הקשובה התמקדה בהאכלה, שינה, משחק אינטראקטיבי וויסות רגשי.
התוצא העיקרי היה מדד מסת גוף (BMI) לאורך ארבע הערכות מגיל 3 עד 9 שנים, עם הערכת הבדלי קבוצות המחקר באמצעות ניתוח מדידות חוזרות. תוכנן מבחן לאינטראקציה בין מין לקבוצת מחקר. תוצאים משניים כללו ציוני z של BMI ושכיחות עודף משקל (BMI מאחוזון 85 עד פחות מ-95) והשמנת יתר (BMI מאחוזון 95 ומעלה) בגילאי 5, 6, ו-9 שנים.
מתוך 232 צמדי אמהות-ילדים שילדו לראשונה (116 לכל קבוצה), ל-177 (76%) היו נתונים אנתרופומטריים בגיל 9 שנים. מגיל 3 עד 9 שנים, לילדים בקבוצת ההורות הקשובה היה BMI ממוצע נמוך יותר מקבוצת הביקורת (16.64 לעומת 17.07; הפרש מוחלט -0.43; P=0.049).
המין מיתן את ההשפעה הזו: למשתתפות בקבוצת ההורות הקשובה היה BMI ממוצע נמוך יותר ממשתתפות בקבוצת הביקורת (16.32 לעומת 17.32; הפרש מוחלט -1.00; P=0.007), ללא הבדלים בין קבוצות בקרב משתתפים זכרים. ניתוחים חתכיים לא הראו הבדלים בציוני ה-z של BMI או בשכיחות עודף משקל או השמנת יתר בגילאי 5, 6 ו-9 שנים בין קבוצת ההורות הקשובה לקבוצת הביקורת.
מחקר זה מראה כי התערבות הורות קשובה בגיל הרך הובילה ל-BMI נמוך יותר מגיל 3 עד 9 שנים בהשוואה להתערבות ביקורת. ההשפעה היתה משמעותית במיוחד בקרב ילדות, אך השפעתה נחלשה עם הזמן, מה שמדגיש את הצורך בגישת מניעה מתמשכת לאורך החיים. ייתכן שגישת מהלך חיים נדרשת כדי לשמר את היתרונות של התערבויות הורות קשובה בגיל הרך למניעת השמנה.
מקור:
Paul IM: The INSIGHT Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr. Published online March 10, 2025. doi:10.1001/jamapediatrics.2024.6897 Barton JM Anzman-Frasca S, et al. Long-Term Effects of a Responsive Parenting Intervention on Child Weight Outcomes Through Age 9 Years
תגובות אחרונות